sobota 2. února 2013

Wine Tour


Sobota. Wine tour. Ráno nás vyzvedl autobus na vinný výlet. Odvezl nás do města Stellenbosch na první ochutnávku. A aby to bylo dobrodružné, začali jsme ve výrobně brandy. Prostě ostrý start.
Van Ryn je (podle jejich vlastních slov) jedna z nejlepších výroben brandy na světě, sbírá jednu cenu za druhou. Týpek nám popovídal, jak to tam vyrábějí a z čeho, ale největší hvězdou byl borec, který vyrábí sudy. Jak nám řekl na konci, dnes už je tam jen jako atrakce, protože sudy vyrábějí stroje, každopádně na jeho neskutečné rytmy, když mlátil kladivem do obručí, hned tak nezapomenu. Pak nás učili pít brandy. Pro mě byla nejužitečnější informace, že do 5leté a 10leté lejou 70 procent „neutrální“ vinné pálenky, takže to začíná mít smysl až od 12leté, která ale strojí trošku víc.


A pak dál do Boschendal na degustaci vína. Naše obavy z rychlé opice na slunci se ukázaly jako liché. Pět vzorečků – dvě bílá vína, růžovka a dvě červená (samozřejmě barrique, protože tak se to teď přece dělá). Tohle má chutnat tak a tak, má tolik a tolik alkoholu a rychle dál. Do 20 minut vypadněte, nezajímáte nás. Totální zklamání z přístupu, ale hlavně z bezpohlavního vína. Snad si spravíme chuť na festivalu vína ve Stellenbosch, který jsme operativně zařadili do exkurze.

A spravili. Spousta stánků s dobrým až výborným vínem, radost. A poté, co jsme našli lavičky ve stínu, bylo naše štěstí dokonalé. Čtyři hodiny utekly jako voda. Jediným problémem akce bylo pálící sluníčko, takže nebyl až takový problém se sejmout. Pro osvěžení alespoň nad všemi stánky rozprašovali spršku vody, což konzumenty příjemně zchladilo a povzbudilo do další konzumace. Domů vezu suvenýry, tak uvidíme.
A něco k té rasové nerovnoprávnosti. Na festivalu bylo opravdu hodně černochů. Z toho cca 10 jako návštěvníci. Zbytek (mnoho desítek) jako pomocný personál, uklízeči apod. Tak jakápak nerovnoprávnost, že?
A ještě něco k třetímu světu. WC bylo řešeno formou klasických ToiToiek. Pokaždé, když z budky někdo vylezl, nakoukl do ní týpek, aby zkontroloval, jestli je i nadále čistá, pičifukem do ní stříknul vůni / dezinfekci a další, prosím. Odpadkové koše vyprazdňovaly černošky každou půlhodinu. Představa obdobných záležitostí v ČR (posrané hajzly, koše nevysypané po celou dobu akce) je proti tomuto děsivá. Jižní Afrika? Jižní Afrika!

Žádné komentáře:

Okomentovat